070 5 123 123 | ma t/m vr | 9.00 - 17.00 uur |

Overdrachtsbelasting voor starters, zo zit het

Iedereen die een huis koopt, betaalt daarover twee procent overdrachtsbelasting. Koop je een huis van 350.000 euro, dan heb je het al over een bedrag van 7.000 euro. Daar kun je een hoop mooie dingen voor doen. Per 1 januari wordt deze overdrachtsbelasting voor mensen onder de 35 jaar afgeschaft. Een cadeautje van de overheid, of is het niet zo mooi als het lijkt?

Iedereen weer starter

Per 1 januari krijgen mensen tussen de 18 en 35 jaar die een huis gaan kopen, vrijstelling van de twee procent overdrachtsbelasting, mits ze zelf in het huis gaan wonen. Officieel is de regeling alleen voor starters, maar omdat het onmogelijk is om voor elke aanschaf bij het Kadaster te controleren of dit ook daadwerkelijk de eerste keer is dat iemand een huis koopt, is vanaf 1 januari iedereen die jonger is dan 35 weer starter. Wel geldt dat je maar één keer gebruik kunt maken van de regeling.

Rekensommetje

Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij het overdragen van de woning. Dit gebeurt bij de notaris. De belasting wordt dus niet betaald op het moment dat de koopovereenkomst wordt getekend, maar pas later. Het gevolg is dan ook dat veel huizenkopers onder de 35 al wel de koopovereenkomst tekenen, maar proberen de overdracht uit te stellen tot het nieuwe jaar. Of dat lukt, hangt natuurlijk af van de welwillendheid van de verkoper. Als hij of zij zelf de hypotheek moet doorbetalen, heeft dat alleen zin als daar een vergoeding tegenover staat. En weegt die weer op tegen die twee procent die je minder betaalt voor je nieuwe huis? Een rekensommetje dus.

Partner boven de 35? Gedeelde vrijstelling

Koop je samen een huis en is je partner ouder dan 35 jaar, dan geldt de vrijstelling voor jouw percentage van de aankoop. Geldt er een 50/50-verdeling, dan krijgt de partner jonger dan 35 de vrijstelling over de helft van de waarde van het huis. De oudere partner betaalt twee procent over zijn of haar helft.

Druk op huizenmarkt onverminderd hoog

Het is overigens wel van belang dat je het huis dat je koopt ook daadwerkelijk zelf gaat bewonen. Als je als particulier de woning koopt om te verhuren, dan gaat de overdrachtsbelasting per 1 januari juist omhoog: van twee procent naar acht procent. De vrijstelling die aan de ene kant wordt gegeven, wordt daarmee aan de andere kant weer teruggenomen. En doordat starters meer te besteden hebben, stijgen de huizenprijzen en is de druk op de huizenmarkt onverminderd hoog. Een beetje vreemd cadeautje dus, dat uiteindelijk ook niet het middel is waar iedereen op hoopte.

Meer weten?

Vragen over de overdrachtsbelasting, wil je meer weten over de aankoop van een gezamenlijke woning of heb je vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op.

Overdrachtsbelasting voor starters, zo zit het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Call Now Button